UGR (Unified Glare Rating) – Az Egységes Káprázási Érték

Az alacsony káprázás és a kényelem az egyik fő követelmény a kereskedelmi terek, középületek és magánlakások modern világításánál.
Volt e már olyan érzése egy nagy fénnyel megvilágított helységben, hogy bárhová, csak itt ne maradjon sokáig? Előfordult már, hogy egy újonnan berendezett irodában inkább lekapcsolta a lámpát, mert úgy érezte valami nem stimmel? Van ilyen érzésünk erős napsütésben is. Ilyenkor vesszük fel a napszemüveget, vagy húzzuk be a lakásban a függönyt.
A professzionális világítástechnikai berendezések gyártóinál a káprázási mutató UGR (Unified Glare Rating – egységes káprázás értékelési skála) nagy jelentőséggel bír. Ez az index 5-40 közötti szám, ahol a minél magasabb érték a kellemetlen, az alacsonyabb a komfortos megvilágítás értékét jelzi. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben az UGR nem egy adott lámpatestre, hanem egy adott világítási elrendezésre jellemző érték.
Egy jól kivitelezett irodai lámpa pl. UGR 19 és alatti értéket produkál. Ezt a lámpa kialakításán túl, a megfelelő optikával érik el.
De nem csak egyszerűen „napszemcsi” érzés a következménye a magas UGR értéknek. A lámpák erős káprázásának negatív következményei a szemfáradtság, koncentrációcsökkenés, csökkent munkaképesség, ingerlékenység, fejfájás;
A káprázás hatás közvetlen és tükröződésből is adódhat, azaz tervezésnél figyelembe kell venni a környezetet is. (pl. a napsütötte időjárásban síelésnél a hó az, ami hozzájárul a káprázáshoz, de így van ez zárt helységekben, pl. jégpályán, ahol különös figyelmet szentelnek a világítástervezők a megfelelő optikának)
A fentiekből adódik, hogy káprázás adódhat nem csak a nem megfelelő lámpatest, de helytelen tervezésből, a lámpatest elhelyezés és a munkasík fényforrásokhoz viszonyított helyzetéből, a megvilágítás nem megfelelő kialakításból is.

A káprázás csökkentése (az alacsony UGR szint) a helyiségben a következő műszaki megoldásokkal érhető el:
1. Megfelelő fényáram megfelelő magasságban (nem lehet megspórolni a káprázás szempontjából sem, hogy kevesebb, de nagyobb teljesítményű lámpatestet teszünk be a helységbe. Nem csak az egyenletesség szempontjából fontos a pontos terv, de a komfortérzetre is jelentős hatást gyakorol).
2. Süllyesztett fényforrású lámpák alkalmazása, amely kizárja a közvetlen és visszavert fény vakítását, valamint védelmet nyújt a káprázás ellen.
3. Rejtett fényforrással és optikával ellátott lámpák használata.
4. A szórási szöget egyértelműen korlátozó lencsékkel felszerelt szórt világítótestek használata.
5. A káprázás kisebb lesz, ha nem oldalra, hanem felülről lefelé világít.
6. Különféle tükröződésgátló tartozékok alkalmazása.
7. Jó minőségű akril diffúzorral ellátott profillámpák használata, amely csökkenti a tükröződést.

Ne feledje – az intelligens kialakítás és tervezés minden helyiséget elég kényelmessé tesz ahhoz, hogy az ember hosszú ideig ott tudjon és akarjon maradni!