CRI (Színvisszaadási index)

CRI

Ahogy fejlődik a világítástechnika, úgy egyre inkább mérünk és hasonlítunk össze minden adatot ezzel kapcsolatosan, és egyre jelentősebb a lámpaválasztásnál a különféle tulajdonságuk. Ez alkalommal részletesebben kifejtjük a világítástechnikai eszközök színvisszaadási képességét mutató adatot (CRI, RA).

A színvisszaadási index meghatározza, hogy az adott fényforrás milyen szinten teszi lehetővé a színek felismerését. A 0 Ra CRI értékű fényforrás monokróm, azaz egyszínű. Ilyen megvilágítás mellett nem lehet felismerni a megvilágított tárgy színét. Elfogadott, hogy a 100 Ra CRI érték a nappali fénynek (napfénynek) felel meg, mely világítás adja vissza legpontosabban a tárgyak színét. A napfény spektruma minden színben folyamatos, melyek intenzíven sugároznak. Mesterséges fények esetén pl. az izzólámpa és halogén fényforrások rendelkeznek 100 Ra CRI értékkel, ezért referencia értékként használják, ehhez mérik az egyéb fényforrásokat, lámpatesteket.

Az adott fényforrás, lámpatest CRI értéke 14 meghatározott teszt szín TCS (Test Colour Samples) alapján kerül meghatározásra; azonban a világítástechnikai gyártók nagyon gyakran csak az első 8 színt alkalmazzák.
A kiterjesztett CRI számításnál az összes Ri szám részt vesz a képletben. Ez pontosabb, mivel több színvisszaadási teljesítményt láthatunk, mint például néhány telített szín, például a mélyvörös és a mélykék. Az a fényforrás közelít a tökéleteshez vagy ideálishoz jobban, mely fénye tartalmazza a teljes referencia színskálát, hisz akkor képes arra, hogy visszaadja a valódi színeket.
Nem minden mesterséges fényforrás jeleníti meg a színeket egyformán. Például a nátrium lámpa gyenge mutatókkal rendelkezik (<40), ezért ezeket általában csak kültéren alacsonyabb színtű megvilágításnál használjuk. A fénycsöves lámpatestek már jobb mutatókkal rendelkeznek (60-90). A LED, mely az utóbbi években nagy fejlődésen ment át a jótól a kitűnő színátadási képességig rendelkezik (60-95).

De hol is kellenek magas színvisszaadással rendelkező fényforrások és hol van ennek kisebb jelentősége? Természetesen ott, ahol fontos pontosan látnunk a színeket, mint például a galériákban a festményeknél, a bőrgyógyásznál, ahol egyáltalán nem mindegy, milyennek látja az orvos a páciens bőrszínét, stb
A színvisszaadás gyakorlati alkalmazásától eltekintve, a CRI indexel befolyásolhatjuk hangulatunkat is. Az alacsony CRI számú fényforrással megvilágított helyiségben, kellemetlenül érezhetjük magunkat. Az ilyen alacsony értékű CRI fénynél az embernek fáradság, illetve betegség érzete alakulhat ki. Viszont a magasabb CRI értékeknél vidámabbnak és aktívabbnak érezhetjük magunkat.

Hegyközi György, GET Kft., világítástechnikai szakmérnök