Milyen mesterséges megvilágítás jó a növényeknek?

szobanovenyek-megvilagitasa

A napsütés tartalmazza a világítás teljes spektrumát, amire a növényeknek szükségük van a növekedéshez, ezért a benti növényeknek mesterséges világítást kell biztosítanunk, hogy hozzáférjenek a fotoszintézishez szükséges energiához.

Szobanövények megvilágítása

A kék és vörös fénysugár a két elsődleges szín, amit a benti növények prosperálnak, különböző növények különböző szintű fényt követelnek. Aszerint kell kiválasztani a benti világítást, hogy milyen fajta növényed van és naponta mennyi napfényt kap.

 

LED-es lámpák

LED-es világító rendszer magában foglalja külön a vörös és kék világítást. Egy tipikus LED világító rendszer két vörös lámpát és egy kék lámpát tartalmaz, és a termesztési terület fölé szokták felállítani. A LED-es világítás a legújabb opció a benti növények termesztőinek, ami jobb megvilágítást biztosít a növények számára, kevesebbért. A lámpák vörös és kék fényben izzanak a növények fölött, és ezáltal különös megjelenést adnak azoknak.

Halogén

A halogén fényforrás jó választás a benti növényeknek, amikor a napfény nem elérhető. A halogén világítás több kék színű fénysugarat bocsát ki. A kék fény szabályozza a növény növekedését, míg más növények a pórusok kinyílásával válaszolnak. A pórusok kontrollálják a nedvesség mennyiségét, amelyet a növény kap vagy veszít. Kombinálható a halogén világítás más vörös-, illetve narancssárga fényforrással, mint amilyen a nagynyomású nátriumlámpa, fénycső vagy más izzólámpa, az optimális eredmény elérése érdekében.

Fénycső

Leginkább ezt a világítást választják a benti növények termesztői. Különböző típusú fénycsövet lehet beszerezni, ami magasabb vörös kiszerelésben főleg virágok termesztésére, vagy teljes színspektrum kék hangsúllyal a lombozat elősegítéséhez.

Izzólámpák

A benti növények termesztésénél az izzólámpák csupán kiegészítők más világító forrásokhoz. Az izzólámpák olcsók összehasonlítva a halogén, Led-es vagy a nagynyomású nátriumlámpákhoz képest, viszont a növények nem sok izzólámpa által kibocsátott fénysugarat nyelnek el.

Nagynyomású nátriumlámpa

A nagynyomású nátriumlámpa – amely narancssárga fényt bocsát ki – is lehet az egyik választás a benti világításhoz A vörös és narancssárga fényhullám elindítja az olyan hormonokat amely serkenti a rügyezést, virágzást és a lombozat fejlődését. A növények csak vörös fénnyel nem tudnak elég jól fejlődni, túl sok vörös fény a növényt nyurgává teszi. A nagynyomású nátriumlámpa jó kísérője lehet a benti termesztésnek, ha társul hozzá napfény vagy más világítási forrás is, mint amilyen a kék fény.