Lumen és lux

44c0276624004955b366beb2d23560d9

A múltban a világítást, különösen az izzókat a “teljesítmény” – az adott izzó teljesítménye vagy energiafogyasztása – alapján választottuk ki. Mivel minden volfrámizzó fényhasznosítása nagyjából azonos volt (10-15lm/W), a választás a „minél több watt, annál több fény” elven működött. Ma már nem ez a helyzet.

A különböző LED lámpatestek fényhasznosítása többszörösen eltérő lehet (általában 70 és 160lm/W között). A wattok száma tehát nem árulja el, hogy mennyi fényt termel – a különbség akár több mint kétszeres is lehet.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő lámpát teljesítményt? Elég információt ad számunka a “watt”? Vagy mi is az a “fényáram”?

 Jelenleg minden világítóberendezés legjelentősebb paramétere az egységnyi idő alatt kibocsátott fény mennyisége. Ezt az értéket a fényforrás fényáramának nevezzük, a mértékegysége pedig a Lumen. A fényáram mennyisége összefügg a fényforrás elektromos teljesítményével, de nem ez határozza meg. És ez különösen igaz a LED-lámpákra. Két egyforma fényáramú lámpatestnél a ledek pontszerű kialakítása miatt az optika is meghatározó.

Az emberi szem egyetlen fénytechnikai mennyiség közvetlen észlelésére képes, ez pedig a fénysűrűség. Ez leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy egy kis pontszerű felület elemről mennyi fény érkezik épp a szemlélő szemébe. Jele L

Egy mesterséges világításnál tehát ha a szemünkbe jutó fénymennyiséget akarjuk kiszámolni a fénysűrűséggel kellene számolni. Ezzel viszont az a problémánk az, hogy nehezen tudjuk ellenőrizni és számolni. Sokkal egyszerűbb a felületre eső fénysűrűséggel számolnunk és ennek ellenőrzésére is egyszerűbb eszközöket találhatunk.

Ez a megvilágítás érték. A nemzetközi rendszerben (SI) a megvilágítás(jele:E) mértékegysége a lux (lux), ahol egy lux egyenlő egy lumennel egy négyzetméteren. Minél nagyobb a megvilágított felületre eső fényáram, annál magasabb a megvilágítási szintje.

Ha rendelkezésünkre áll egy bizonyos lámpa(test) fényáramának mennyisége, annak fénygörbéje és a megvilágított helyiség mérete alapján kiszámíthatjuk a meghatározott felületre eső megvilágítás értéket.

A helyiségek megvilágítási szintjének professzionális számítása nem egyszerű feladat. Ezért léteznek speciális módszerek, valamint számítógépes programok (például Dialux), amelyek lehetővé teszik az építészek és világítástervezők számára a világítási számítások tervezését és elvégzését.

A háztartásban, például otthoni csillárokhoz a megfelelő LED-lámpák kiválasztásánál, mivel ezek általában szórt fényt adnak, elegendő ügyelni a lumenben mért fényáram mennyiségére.