RGB/RGBW

Minden lámpatest: homlokzatvilágító, mennyezeti lámpák, fali lámpák vagy LED szalagok mindegyike megvásárolható “RGB” (vagy RGBW) funkcióval. Nézzük meg ennek a fontos rövidítésnek a jelentését.

Leggyakrabban talán RGB-s világítással díszvilágításnál, vagy olyan feladatoknál találkozunk, ahol szeretnénk a tér hangulatának változását színek játékával kifejezni (pl. zászló színe a stadion homlokzatán, színes játéka új autó vásárlásakor a szalonban nagy nyereménynél a casinóban, vagy szórakozóhelyek, klubok tematikus estéi).

RGB – Red, Green, Blue (piros, zöld, kék) – ez a színmodell a színszintézis módszerét írja le. E három szín összekeverésével és egymásra helyezésével bármilyen színt kialakíthatunk. Ily módon a színt a vörös, zöld, kék alkotó csatornák átmenetei kódolják. Ha bármelyik szín gradációs értéke növekszik, annak intenzitása nő a egységesség során.

Az egyes csatornák gradációinak száma az RGB bitérték bitméretétől függ. Általában 24 bites modellt használnak, amelyben minden csatornához 8 bit van definiálva, és ezért az átmenetek száma 256. Ez viszont lehetővé teszi, hogy hihetetlen számú színt kódoljon – 2563 = 16 777 216!

Ha szeretné megválasztani a fény vagy a LED szalag színét, akkor vásárláskor győződjön meg arról, hogy a kívánt termék rendelkezik RGB funkcióval. Amennyiben fontos az adott színkép kialakításánál a tiszta fehér (az RGB színek összetétele miatt a fehér nem tiszta, más szint is tartalmazó árnyalatú lesz) vagy azon belül is annak egy meghatározott színhőmérséklete (Kelvin értéke), akkor fontos, hogy nem RGB, hanem RGBW lámpatestet válasszunk, amely a fent említett színeken kívül tiszta fehér színt is tartalmaz.

Ha összetettebb feladatról van szó, valószínűleg a legfontosabb dolog egy olyan szakember kiválasztása, aki segít megérteni és minőségi támogatást nyújtani a termék kiválasztásában.

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő lámpa kiválasztása mellett, különösen összetetteb feladatoknál legalább annyira fontos és sokszor még összetetteb a megfelelő vezérlést kiválasztása.

A felvételen az egyik ilyen munkánk végeredménye látható a BGE épületében.